Återanvänd datorn för miljön

En rapport från FN

Låt den leva - Dator och återanvändning

 

Energikrävande produktion

 

En rapport från FN:s universitet har tittat på miljöinverkan från våra datorer. Man har konstaterat att omkring 1,8 ton råmaterial går åt för att producera en dator med en CRT-monitor. Det går åt minst 240 kilo fossila bränslen, 22 kilo kemikalier och 1500 liter vatten.

 

FN-rapporten uppmanar till att vi förlänger användbarheten hos våra datorer, och att vi istället för att köpa nytt uppgraderar våra datorer där det är möjligt eller åtminstone ser till att de hålls kvar i kretsloppet där det är möjligt. Rapporten uppmanar oss till att tänka om vi verkligen behöver en ny dator; i många fall kan det räcka med att utöka minnet eller uppgradera processorn för normalanvändaren. Det förlänger livslängden. Om vi köper en ny dator, kan vi kanske iordningställa den gamla så att någon annan kan få glädje av den; om vårt företag behöver en ny skrivare kan den gamla kanske fortsätta sin tjänst hos någon hemanvändare.

 

Särskilt mikroprocessorerna är oerhört energikrävande i en dator och med tanke på att det vart år säljs omkring 130 miljoner datorer, är det en avsevärd påverkan på vår miljö.

 

Många komponenter i en dator är energikrävande att producera. En tidigare rapport från FN visar på att ett 32 MB DRAM-minne krävde 1,7 kilo fossilt bränsle och kemikalier och 32 liter vatten.

 

I de flesta fall återanvänds inte våra äldre datorer. De ställs undan i hem, kastas från företag osv. Det är mycket värdefullt material och investerad energi som går till spillo på så sätt, inte helt sällan trots att andra skulle kunna ha användning för apparaterna.

 

I gengäld har många organisationer och företag en växande önskan om att förverkliga sin miljöpolicy.

 

 

Låt din gamla dator leva vidare

 

I flera länder finns tjänster där man kan donera sin dator och det idealiska är att våra maskiner får utökad livslängd där det är möjligt. Tillverkarna har förbättrat sin service avsevärt, och allt fler producenter har en IT-miljödeklaration.

 

I många fall har vi kanske en vän som inte har en dator eller en alldeles för gammal burk, som med glädje tar emot vår dator, det finns barn som skulle uppskatta en lite äldre dator. Det är klok energipolicy också privat att låta saker cirkulera. Glöm inte att ladda hem ett program som Eraser, som är gratis, så att du kan skriva över alla data på din gamla hårddisk innan du ger bort den, så att din sekretess och integritet bibehålls.

 

Vi vill påminna oss alla om att det är viktigt att vara generös och dela med sig av sina rikedomar, som en del av en sund personlig energipolitik. Ofta har vi mycket saker hemma som vi inte använder, men ändå binder oss till.

 

Det finns också möjlighet att sälja sin begagnade dator naturligtvis, och på så vis låta den leva vidare.

 

 

 

Tänk till vid inköp

 

När vi köper en dator kan det vara värdefullt att titta på miljödeklarationen och inte endast på prestanda, välja produkter från företag som tar ett miljömässigt ansvar och också välja datorer som låter sig uppgraderas och byggas ut. Vissa konsumentprodukter idag har dåliga utbyggnadsmöjligheter.

 

Vi kan alltid ställa oss frågan: Behöver jag verkligen detta? Ibland drivs vi av mindre klara krafter i vår konsumtion, ibland av prestige, av habegär och så vidare. Det är alltid relevant att ställa sig dessa frågor innan vi konsumerar något. Vi binder både en del av vår energi och världens samlade resurser när vi skaffar något, eller förvaltar det.

 

Titta gärna på miljödeklarationen från de olika tillverkarna och ta med det som en självklar del av inköpet. En annan miljöaspekt är datorns ljudnivå. En sida som vi efterfrågar är en deklaration som liknar Fair Trade inom IT och teknik. Hur och under vilka förhållanden tillverkas vår teknik idag? Miljö är självklart viktigt, men människor i produktionen är oerhört viktiga också.

 

Satsa hellre på kvalitet, på tillverkare som kan deklarerar så mycket som möjligt om deras produkter och behåll saker lite längre. Planera inköpen och låt det ta lite tid. Sök tester på sökmotorn Google där du ser vad som sagts om den produkt du vill köpa; skriv produktnamnet + test eller review, om du söker på engelska sidor. Titta i utmärkta tidskrifter som Mikrodatorn eller Datormagazin (eller Mac World om det gäller Mac-sidan) på deras tester om det gäller inköp av datorrelaterade produkter. Flera datorproducenter utökar sin produktion av miljövänliga datorer, som Fujitsu-Siemens, som säger att man satsar på att öka de miljöanpassade datorerna till 50 % och se över hela sitt produktionsled. De har en Scenic E Green PC, Svanenmärkt, som också fått utmärkt resultat vid test i Mikrodatorn.

 

För den som väljer att uppgradera sin dator finns litteratur att tillgå, eller varför inte söka upp den lokala gruppen nördar och få hjälp. Flera datorföretag kan också vara behjälpliga vid uppgradering och enklare uppgradering kan man göra själv, med rätt information.

 

Tidskriften Råd & Rön har utmärkta tester av tekniska artiklar, och som prenumerant kan man logga i på deras webbsida och titta på deras tester innan man handlar sin hushållsmaskin till exempel. De har också tittat på förbrukning hos skrivare etc.

 

 

Återvinning via posten i Japan

 

Internet World berättar om att det i Japan blir möjligt att lämna in sin dator på posten för återvinning. Man betalar en avgift vid inköpet av datorn, får ett klistermärke på datorn, vilket gör det möjligt att lämna in datorn på posten. Man räknar att omfatta 50 % av alla datorer för recycling vid 2009.

 

Om du trots allt känner att du endast kan kasta din dator, se till att det sker vid en miljöstation. Kasta inte bara delar i soporna.

 

Lycka till med vad du än väljer!

 

 

Resurser på webben

 

IT and Environment Initiative

www.it-environment.org/

 

IT-företagens Eco-deklaration

www.itecodeclaration.org/

 

 

Råd och Rön

www.radron.se

 

Datormagazin

www.datormagzin.se

 

Mac World

www.macworld.idg.se/

 

Mikrodatorn

www.mikrodatorn.idg.se/

 

Begagnade datorer, köp & sälj

 

www.megabyt.se/

www.pcfynd.se/

 

Eraser, gratis och utmärkt program för att skriva över data på hårddisken innan du lämnar bort den eller för underhåll i din befintliga dator

www.heidi.ie/eraser/

 

 

(©Stefan Perneborg, www.vivotopia.org, maj 2004)